Η ανεπανάληπτη ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα στον μονόλογο της Σούζι Μίλερ «Prima Facie» θα σας πείσει ότι ο «μυστικός» πόλεμος ανδρών και γυναικών εξακολουθεί και ότι η κοινωνία μας είναι ανδρική. Οι νόμοι. Η ηθική. Παντού η κυριαρχία των αρσενικών. Υποδύεται τον ρόλο μιας νεαρής δικηγόρου ποινικολόγου, της Τέσα Ενσλερ, σε έναν δυνατό μονόλογο που ενώ υπερασπίζεται τη σεξουαλική κακοποίηση ανδρών ή γυναικών σε μια νύχτα πέφτει η ίδια θύμα κακοποίησης από έναν δικηγόρο, τον Τζούλιαν. Είχαν σεξουαλική σχέση, όμως εκείνο το βράδυ δεν είχε δώσει τη συναίνεσή της για να συνευρεθούν. Και αποφασίζει να τον καταγγείλει. Επί 90 λεπτά μεταμορφώνεται σε δεκάδες ρόλους. Γίνεται δικαστής, αστυνομικός, δικηγόρος, θύμα, φίλη, βάζοντας στο εδώλιο όλη την κοινωνία.
Απέναντί της τη σημαδεύει με τα βέλη του ένα διεφθαρμένο σύστημα, όπου νιώθει παγιδευμένη. Τη σφίγγει με τις τανάλιες του, ώστε δεν ελέγχει πια το σώμα της. Νιώθει ξένη. Αντιμάχεται σώμα με σώμα με τον Τζούλιαν. Οι αγκαλιές γίνονται πάλη. Τα χάδια βαρβαρότητα. Το κορμί της σπαρταρά από τη φρίκη. Δεν μπορεί να ξεφύγει. Τη βιάζει. Νιώθει άψυχη. Είναι σε πανικό. Νιώθει ότι το σώμα της δεν της ανήκει. Εχασε τα δικαιώματά του όπως τα ασκεί κάθε σώμα.
Οταν, αναστατωμένη, τρομαγμένη, προσπαθεί να ξεφύγει, η σκηνή γεμίζει από άσπρο καπνό σαν ομίχλη. Φανερώνει τη θολούρα που επικρατεί στο κοινωνικό μας σύστημα. Αγωνίζεται να αποδείξει την αλήθεια με δύναμη, ευστροφία, θάρρος, αλλά την εξουθενώνει όλος αυτός ο κλοιός της διαφθοράς. Αυτή τη νοσηρή κατάσταση η Λένα Παπαληγούρα την αποδίδει με τέτοιο μεγαλειώδη τρόπο που ακόμα και η Κατίνα Παξινού θα τη χειροκροτούσε. Το σκηνικό είναι απλό και το διαχειρίζεται μόνη της. Μετακινεί ένα μεγάλο τραπέζι που γίνεται σπίτι, δικαστήριο, δωμάτιο, γραφείο… Αλλάζει με άνεση ρούχα στη σκηνή. Κινείται με τόση ευλυγισία που μόνο όταν αγαπήσεις πολύ το σώμα σου το πετυχαίνεις. Το δικαστήριο, υποστηρίζει, είναι μια θάλασσα με καρχαρίες όπου ματώνεις. Πάντα θα υπάρχουν παραθυράκια στους νόμους για τη διαφθορά. Στην ουσία δουλεύουμε για να προστατεύσουμε τους διεφθαρμένους αστυνομικούς.
Στο τέλος εξηγεί ότι η εμπειρία μιας κακοποιημένης γυναίκας δεν χωράει σε σύστημα από νόμους που έχουν φτιαχτεί από άντρες. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Εχω χάσει την πίστη μου στο σύστημα. Εχω χάσει τον εαυτό μου, την αξιοπρέπειά μου, τους φίλους μου. Σε αυτό το σύστημα που υπηρέτησα τόσα χρόνια, τώρα βρίσκομαι ως κατήγορος, όχι ως δικηγόρος.
Μέσα στη φετινή θεατρική σας διαδρομή, κάντε μια στάση στο «Πορεία» για να πάρετε ανάσες θεατρικού οξυγόνου από μια πολυτάλαντη ομάδα.
● Μετά την τελευταία παράσταση, την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τίτλο «Παίρνοντας πίσω τον έλεγχο», με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης αλλά και των Ειρήνης Γεωργή (συγγραφέα, συμβούλου Dating & Επικοινωνίας), Δήμητρας Κατεχάκη (αστυνομικής υποδιευθύντριας, επικεφαλής Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας), Βασίλη Νανούρη (εκπαιδευτικού & δημιουργού της σελίδας «Μη γεννήσεις κοριτσάκι»). Τη συζήτηση θα συντονίσει η συνάδελφός μας στην «Εφ.Συν.» Ιωάννα Σωτήρχου, η οποία θα εισαγάγει το κοινό στον κόσμο της διάσημης Αυστραλής νομικού και συγγραφέα του έργου, Σούζι Μίλερ.
♦ Πληροφορίες: Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3, τηλ. 210 8210991) Prima Facie, της Suzie Miller
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας