Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kalodio reumatos ploio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμος μήνας για τα ελληνοτουρκικά

Οι ελληνικές κινήσεις με την επανέναρξη των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τη χάραξη του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού θα δείξουν αν οι σχέσεις των δύο χωρών επιστρέφουν σε φάση έντασης ● Ενοχλημένη η τουρκική πλευρά και με το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο άμεσο μέλλον αναμένεται να είναι οι κινήσεις της Αθήνας επί του πεδίου, μέσα στον Απρίλιο, με αιχμή του δόρατος την επανέναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης ώστε να προχωρήσει η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη χάραξη του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει πως οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης που έχει ενοχλήσει την τουρκική πλευρά, καθώς αμφισβητεί ευθέως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυξάνουν την πίεση προς την πλευρά της Αγκυρας, ενισχύοντας παράλληλα τα σενάρια που θέλουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επιστρέφουν σε φάση έντασης.

Με το ιστορικό προηγούμενο της τουρκικής αντίδρασης του περασμένου καλοκαιριού στην Κάσο να αυξάνει τις πιθανότητες μιας αντίδρασης παρόμοιας έντασης από την Αγκυρα, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά ευρισκόμενη σε διπλή πίεση εξαιτίας και των εσωτερικών πιέσεων που έχει προκαλέσει η σύλληψη Ιμάμογλου, θα επιλέξει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης την επιστροφή στην ένταση με την Ελλάδα ή θα προτιμήσει να διαχειριστεί με ψυχραιμία τις ελληνικές κινήσεις, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία προτάσσει μια μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή διάθεση ενόψει και του ειδικού ρόλου που διεκδικεί στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Εφ.Συν.», ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών είναι ενεργός και ως εκ τούτου η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που βρίσκεται στον αέρα, παραμένει στην ατζέντα της συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες.

Ακόμη στο περιθώριο της συνόδου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο. Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε συνέχεια του κρίσιμου τετ α τετ που είχε ο δεύτερος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και επανένταξής της στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως μια ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς προσκρούει στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει στον Λευκό Οίκο το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διατείνονται πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένει ανάλογη έμπρακτη υποστήριξη του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη παρενόχληση των πλοίων που θα εκτελέσουν τις εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χωρίς βέβαια να υποστηρίζουν πως αυτό θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην επικείμενη έξοδο των ιταλικών ωκεανογραφικών πλοίων «Ievoli Relum» και «NG WORKER» που θα βρεθούν στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασαν με νόημα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως έμπειροι αναλυτές μιλώντας στην «Εφ.Συν.» επεσήμαναν πως η σύνθετη εξίσωση που διαμορφώνεται στην Αν. Μεσόγειο με το Ισραήλ να παίζει κομβικό ρόλο στην πορεία και των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας και για την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρίσιμος μήνας για τα ελληνοτουρκικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας