Συζητούνται σήμερα στο ΣτΕ οι προσφυγές εναντίον των ιδιωτικών Πανεπιστημίων τις οποίες υπέβαλαν καθηγητές των ΑΕΙ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό οργάνων των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) καθώς και τα κολέγια (πριν καταλάβουν το όφελος που αξιοποίησαν αργότερα). Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε θριαμβικό τόνο, μιλάει για «νομοθέτημα-τομή για τη χώρα» το οποίο όχι μόνο σταμάτησε την «οπισθοδρόμηση που κόστισε σε μια σειρά από γενιές πολλές επιλογές», αλλά δείχνει και «τι έχουν στερήσει από την Ελλάδα τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς όλα αυτά τα χρόνια». Δισεκατομμύρια ευρώ, εννοούσε. Και το εξήγησε ο εκπρόσωπος της εθνοσωτήριας κυβέρνησης το σωτήριον έτος 2025.
Οι καθηγητές και η ΠΟΣΔΕΠ, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου Πιερρακάκη (πρόλαβε να βαφτίσει κι εκείνος έναν νόμο στην Παιδεία) παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες και τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και ότι υποβαθμίζουν τις εγγυήσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος σχετικά με την εξασφάλιση της υψηλής ποιοτικής στάθμης της ανώτατης εκπαίδευσης και την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Τα δε κολέγια υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο ν. 5094/2024 στρεβλώνει την ήδη διαμορφωθείσα αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, δημιουργώντας παρόχους δύο ταχυτήτων». Βέβαια, οι δύο ταχύτητες αφορούν και τον ανταγωνισμό εντός της κοινότητας των κολεγίων καθώς μερικά κατάφεραν και μετατράπηκαν, ήδη, σε «παραρτήματα» ξένων Πανεπιστημίων, αλλά κάποια παρέμειναν κολέγια και νιώθουν τη δεύτερη ταχύτητα να τα κρατάει πίσω.
Επίμαχες διατάξεις
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν οι επίμαχες διατάξεις του ν. 5094/2024 είναι σύμφωνες με το άρθρο 16 του Συντάγματος, εάν παρακάμπτεται με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού η προβλεπόμενη στο άρθρο 110 του Συντάγματος διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και εάν με τις διατάξεις αυτές καλύπτονται οι συνταγματικές απαιτήσεις για την ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακαδημαϊκή ελευθερία, υπηρεσιακή κατάσταση διδακτικού προσωπικού των παραρτημάτων, κρατική εποπτεία, αυτοδιοίκηση).
«Οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη είναι απολύτως σεβαστές», είπε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικώς. «Σε μια δημοκρατία ούτε προδικάζουμε ούτε παίρνουμε θέση, περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Εχουμε τοποθετηθεί ως προς τη σπουδαιότητα αυτού του νομοθετήματος. Είναι ένα νομοθέτημα-τομή για τη χώρα», τόνισε για να συμπληρώσει: «Οταν υπάρχουν προσφυγές, δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, αυτές εκδικάζονται από τη Δικαιοσύνη και περιμένουμε χωρίς να παρεμβαίνουμε και χωρίς να σχολιάζουμε τα πορίσματά της». Ομως, «ως προς την ουσία αυτού που νομοθετήθηκε θεωρώ ότι είναι κάτι σπουδαίο για τη χώρα, περιμένοντας πάντοτε και τη Δικαιοσύνη να εξετάσει τις προσφυγές», συνέχισε, ανεβάζοντας τον τόνο στα γνωστά επίπεδα αυτοθαυμασμού. Και συμπλήρωσε: «Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Κάτι το οποίο συνολικά ως συζήτηση, γιατί ξεκινά από αυτόν τον νόμο και κορυφώνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16, δείχνει πόσο πίσω έχουν κρατήσει τη χώρα οι ιδεοληψίες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».
Και μετά τις άτιμες, γενικώς, Αριστερές στη χώρα, προχώρησε συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ: «Μας δείχνει τον δρόμο (σ.σ.: η περί ης ο λόγος νομοθετική τομή) για το τι δεν πρέπει να κάνουμε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση όταν καθίσουμε και θυμηθούμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2005 και το 2006 με εκείνη την ιστορική αναδίπλωση που κράτησε τη χώρα μας πίσω για ακόμα 20 χρόνια».
Είπε κι άλλα. Σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με την ιεράρχηση του ιδίου, τα χρήματα που χάσαμε ως χώρα και τα κέρδισε η Κύπρος, η οποία «μας έβαλε τα γυαλιά». Εβγαλε πολλά δισ. Κι εμείς δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Και διπλή. Εκτός από τα χρήματα που θα φέρουν τα ιδρύματα που έχουν έρθει, «τέσσερα από αυτά είναι σε κατάταξη μεγαλύτερη από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα είναι στον μέσο όρο των ελληνικών Πανεπιστημίων». Τέτοια επιτυχία. Και παράλληλα απόδειξη για το «ποιοι είναι οι προοδευτικοί, ποιοι είναι οι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι είναι οι δήθεν προοδευτικοί και ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί». Ισως φταίνε τα γυαλιά που μας έδωσαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας