Σχεδόν μία δεκαετία μετά η Θέμις παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δύο πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ, έναν αντιπρύτανη και ορισμένους πανεπιστημιακούς ακόμα για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση απιστίας που φέρεται να διαπράχθηκε σχεδόν μία εικοσαετία πριν και να προκάλεσε εκτιμώμενη ζημιά 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η διοίκηση της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ που ιδρύθηκε επί πρυτανείας διακεκριμένου πρύτανη (προσκείμενου στη Ν.Δ.), ο οποίος όμως έχει εκδημήσει από ετών. Μάλιστα σκοπός της ήταν να αξιοποιηθούν σε έργα τα έσοδα από την απαλλοτρίωση της Γεωπονικής Σχολής στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς το Πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο και τα έργα θα καθυστερούσαν να γίνουν μέσα από το δημόσιο λογιστικό. Το σκεπτικό δηλαδή της ίδρυσής της ήταν αυτό για το οποίο σήμερα παραπέμπονται κατηγορούμενοι για κακουργήματα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν καμιά σκιά…
Βασικός κατηγορούμενος επίσης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά το διάστημα 2006-2012, όταν σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για δύο μεγάλα έργα του ΑΠΘ.
«Είναι αδιανόητο ένα Πανεπιστήμιο που έχει το αυτοδιοίκητο να ιδρύει μια εταιρεία για να προχωρήσει νόμιμα και γρήγορα τα έργα του, με χρήματα που πήρε λόγω απαλλοτρίωσης της περιουσίας του από το Δημόσιο και να έρχεται μετά ο εισαγγελέας να μας διώκει γιατί δεν περάσαμε τις διαδικασίες από το δημόσιο λογιστικό! Αφήστε που όλες οι αποφάσεις είχαν περάσει μέσα από τη Σύγκλητο…» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των κατηγορούμενων πρυτάνεων.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα πάντως αναφέρονται λεπτομερώς τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με την οποία προέκυψε ζημιά από την απόφαση των κατηγορουμένων να μην προχωρήσουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
Η υπόθεση ξεκίνησε να ερευνάται μετά την έκθεση ελέγχου για τον ΕΛΚΕ (Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας), γνωστό και ως Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, οπότε διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την απαλλοτρίωση του αγροκτήματος της Γεωπονικής δεν «πέρασαν» ως έκτακτα έσοδα του Πανεπιστημίου.
Από την έρευνα προέκυψαν έξι έργα με απευθείας ανάθεση, ωστόσο διαπιστώθηκε ζημία μόνο για δύο: το πανεπιστημιακό γυμναστήριο (ζημιά 211.000 ευρώ) και την πανεπιστημιακή κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής (ζημιά 3 εκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, οι δύο πρώην πρυτάνεις επιβαρύνονται για τις αποφάσεις απευθείας αναθέσεων ενός έργου ο καθένας, ενώ ο αντιπρύτανης για το ένα εξ αυτών, όπως κατά περίπτωση οι πανεπιστημιακοί που διετέλεσαν αντιπρόεδροι. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατηγορείται και για τα δύο έργα.
Πέρα βεβαίως από την ουσία της υπόθεσης που θα την κρίνουν ασφαλώς οι δικαστές, στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει και πάλι ένα σοβαρό ζήτημα με τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης: το υποτιθέμενο «οικονομικό σκάνδαλο» εις βάρος του Δημοσίου εντοπίζεται από το 2006-2012, αρχίζει να ερευνάται κάπου στο 2017 και η δίκη δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα έρχεται σχεδόν μία 20ετία μετά τη διάπραξη των αδικημάτων. Ολα αυτά τα χρόνια οι ζωές κάποιων ανθρώπων συνοδεύονται από μια σκιά, ασχέτως αν είναι ένοχοι ή αθώοι τελικά, με ευθύνη της γραφειοκρατίας της Θέμιδος φυσικά…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας